Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/admbl/public_html/index.php on line 36
administratordebloc

Deprecated: Non-static method PEAR::getStaticProperty() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/admbl/public_html/lib/pear/HTML/Template/Flexy.php on line 208

SISTEMUL DE PENALIZARI


SISTEMUL DE PENALIZĂRI

Baza legală:

HOTARÂRE nr. 1.386 din 27 noiembrie 2003 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 400/2003
14. Alineatul (1) al articolului 25 va avea următorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, după caz, în termen de maximum 15 zile de la data afişării listei de plată, dată care trebuie sa fie înscrisă în lista de plată respectivă. În vederea respectării termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilităţi, administratorii au obligaţia de a afişa lista de plată în termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin
poştă, certificată prin înscrisul de pe ştampila poştei, sau de la data confirmării de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. După o perioada de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru plată, asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de adunarea generală a asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 85/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 234/2002. Suma acestora nu poate deppşi suma cotei de întreţinere lunară la care s-a aplicat."

Legea 230/2007 - privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari –
La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă: art.35 alin.(3), art.35.1 , art. 36, art.64, art.69 şi anexa nr.2 din Legea locuinţei nr.114/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.393 din 31 decembrie 1997, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţa Guvernului nr.85/2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.554 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr.234/2002, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.


Procedură – Hotărâre adoptată în Adunarea Generală a proprietarilor:

Cu privire la sistemul de penalizări propriu al asociatiei de proprietari Adunarea Generală a proprietarilor, membri ai asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
- validează sistemul de penalizări propus de Comitetul Executiv al asociaţiei;
- hotărăşte modul de folosire a sumelor încasate din penalităţi de întârziere conform prevederilor legale în vigoare.

Sistemul de penalizări trebuie să prevadă:
- procentul pe zi de penalizari poate fi maxim de 0,2 %/zi de întârziere;
- data de la care se aplică penalizări este prima zi după 30 de zile calendaristice de la data scadentă a listei de plată (sau, ultima zi de plată pentru suma afişată pe lista de plată);
- ceea ce se penalizează: cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei restante, sumele restante la constituirea sau actualizarea fondului de rulment, sumele restante la constituirea sau actualizarea fondului de reparaţii, sumele restante la constituirea sau actualizarea altor fonduri legal constituite (aprobate în Adunarea Generală), ratele restante la creditele bancare, ratele restante la poliţele de asigurări etc.


ATENŢIE ! Dacă nu este aprobat prin hotărâre a Adunării Generale un sistem de penalizari, hotărâre consemnată în Registrul de Procese-verbale al Asociaţiei de Proprietari, NU SE POT APLICA PENALIZĂRI.

 


NEWSLETTER